Hvad er romersk glas?

Romersk glas omfatter nogle af de fineste kunstværker, som nogensinde er produceret i antikken. Almindeligt glas, såsom drikkeglas, skåle, tallerkener og flasker blev brugt som hverdags beholdere, især til opbevaring og servering af mad og drikkevarer. Glas blev også brugt af romerne som smukke dekorative kvaliteter og kunne indgå i mosaikker og dekorative paneler i både vægge og møbler. Glasmaterialer blev også brugt til vinduer, spejle, spillebrikker, forstørrelsesglas, skulpturer – og selvfølgelig smykker.

Historien om romerske glassmykker

Romerriget er kendt for at have opbygget en storslået civilisation, som især er kendt for sine kunstneriske og teknologiske resultater. I sin storhedstid for næsten 2000 år siden kontrollerede Rom hele Middelhavsområdet. Industrialiseringen af produktion af glas betragtes i dag som en af rigets mest betydelige teknologiske resultater.

Særligt banebrydende var de nye glaspustningsteknikker, som medførte en revolutionær forandring i livet for almindelige mennesker, og brugen af dagligdags husholdningsartikler såsom tallerkener, skåle og krukker var ikke længere et privilegium for kun de velhavende.

Romersk glas betegner således et højdepunkt i glassets historie, og glasværkstederne arbejdede med mange forskellige teknikker og formvariationer samt med et maksimalt farveudvalg og mange forskellige dekorationsmåder, der ikke blev overgået i det følgende årtusinde.

Hvor kommer glasset fra i smykkerne?

Alt glas, som er i vores smykker, er udgravet i Israel, fra arkæologiske steder af særlig interesse.

Romersk glas

Er der ikke et begrænset udbud af dette unikke glas?

Jo, udbuddet er ikke uendeligt! Og glasset kan ikke laves kunstigt. Israel er et af de få steder i verden, hvor en række geologiske og klimatiske fænomener – kombineret med 2000 års kontakt med det mineralrige, fugtige jord – har aktiveret dannelse og bevarelse af den særlige farverige patina.

Hvorfor er hvert stykke farvet anderledes?

Glasset har været udsat for oxid-rige fugtig jord i næsten 2000 år. Denne eksponering har resulteret i dannelsen af det farverige ydre lag kaldet patina. Farverne kan varierere afhængigt af de mineraler og de betingelser, som glasset er blevet udsat for. Hvert stykke glas er derfor helt unikt!

Hvorfor er hvert stykke formet anderledes?

Fragmenter af det glas, som er indlagt i hvert smykke var oprindelig en del af en vase, en krukke eller andet glasobjekt fra det 2. til 4. århundrede e.Kr.. Hvert objekt blev mundblæst og dette er baggrunden for de varierende former og tykkelserne af glasskår.

Er der nogen særlig behandling ift. at bevare romerske glas smykker?

Smykker, som er lavet med romersk glas skal behandles på samme måde som alle andre fine smykker. Sølvrammerne kan nemt rengøres med rensemidler til sølvsmykker. Fragmenterne af glas bør ikke komme i kontakt med vand, idet kontakt med væske vil skade den naturlige patina.