Jaffa – Arkæologi, Jonas og Peter 24. marts 2020 – Skrevet i: Ikke-kategoriseret

Jaffa (hebræisk: יָפוֹ’; arabisk: يَافَا) er en gammel havneby i det nuværende Israel. Det gamle Jaffa er en smuk by, der nu ligger som en forstad til metropolen og storebror Tel Aviv. Gamle, historiske huse, snævre gader og kreative kunstnere præger byen, der før i tiden mest var kendt for sine appelsiner.

Tel Yafo (Jaffahøjen) stiger til en højde på 40 meter og her får du en god udsigt over hele kysten og et fuldt view til Tel Aviv.

Udsigt til Tel Aviv fra Jaffa

Jaffa – en af verdens ældste byer

Jaffa er en af verdens ældste byer – visse dele af byen kan dateres mere end 3000 år tilbage – og når man slentrer rundt bliver man mindet om den lange, omskiftelige fortid overalt. Den gamle bydel med sit labyrintiske mylder af snævre, brolagte gyder er i dag smukt renoveret og en eftertragtet adresse for kreative mennesker med gallerier, værksteder, butikker, caféer og lignende. Her er også et meget populært loppemarked (”Flee market”, søndag-fredag) og en stribe religiøse monumenter og kirker, for eksempel franciskanerkirken Sankt Peters Kirke.

Det moderne Jaffa anno 2018 har en heterogen befolkning af jøder, kristne og muslimer. Jaffa har for øjeblikket ca. 46.000 indbyggere, hvoraf ca. 30.000 er jøder og 16.000 er arabere.

Gamle by Jaffa

Netop beliggenheden ved Middelhavet og de gode muligheder for skibsfart gjorde, at Jaffa tidligt blev et knudepunkt for trafikken mellem Europa, Mellemøsten og længere væk til Asien. Den er også blevet kaldt ”Jerusalems havneby”, fordi det var her, at pilgrimme, korsriddere, soldater og handelsvarer blev sejlet til. Fra Jaffa til Jerusalem er der cirka 80 kilometer og der var tidligere en primitiv jernbane, som udgjorde ruten fra Jaffa til Den Hellige By.

Byen er nævnt i Bibelen og i ægyptiske dokumenter og Jaffa er nok mest kendt for sin tilknytning til de bibelske historier om Jonas, Salomon og Peter, samt de græsk mytologiske historier om Andromeda og Perseus. Arkæologiske fund viser, at Jaffa var beboet omkring 7500 år f.Kr.

Marked i Jaffa gamle by

Jaffa – kunsthåndværk, smykker og arkæologiske fund fra romerriget

Større dele af den gamle by er blevet renoveret og Jaffa er en turistattraktion med gamle restaurerede bygninger, kunstgallerier, teatre, souvenirbutikker, restauranter, fortovscaféer og promenader. Mange kunstnere har flyttet deres værksteder fra Tel Aviv til den gamle bydel i Jaffa. 

Romersk glas patina

Den ene af vores to smykkedesignere er faktisk blevet udlært guldsmed i netop Jaffa, hvor hun blev specialiseret i, at arbejde med små glasfragmenter af det romerske glas, som bruges i vores smykker.

Det kan du læse mere om det romerske glas her

Seværdigheder – hvad kan du se i Jaffa?

Der er mange ting at se i Jaffa! Det er en fornøjelse i sig selv, “bare” at slentre rundt og nyde stemningen. Men her er et lille udvalg af hvad vi så på turen.

Jaffa´s urtårn (Jaffa clock)

Urkvarteret med dets karakteristiske urtårn blev bygget i 1906 til ære for Sultan Abdul Hamid II . Saraya (guvernørens palads) blev bygget i 1890’erne. 

Ramses d. II´s have

Ramses d. II´s have er centrum for mange arkæologiske fund, bl.a. restaurerede egyptiske porte fra Ramses II, som dateres til at være omkring 3.500 år gamle. 

Jaffa´s urtårn
Ramses d. II´s have i Jaffa

Jaffa´s Museum of Antiquities (Museum for antikviteter)

Museet er beliggende i en Ottomansk bygning fra det 18. århundrede, som er bygget ovenpå resterne af en korsfarerfæstning. 

St. Peters kirke

St. Peters kirke er en franciskansk romersk-katolsk basilika og hospice bygget i 1654 på resterne af en korsfarers fæstning og mindes St. Peter, da han hentede disciplen Tabitha tilbage fra de døde;

Napoleon menes også at have opholdt sig der.

Museum i Jaffa
Sankt Peters kirke i Jaffa

Jaffa og mytologien

Mytologien fortæller, at Jaffa er navngivet efter Yafet, en af Noahs sønner (ja, Noah – ham som byggede arken). Yafet byggede efter sagnet Jaffa efter syndfloden. Mest kendt er dog Jonas, som blev kaldet af Gud til at forkynde dom over byen Nineveh. Jonas rejste den modsatte vej med skib væk fra Nineveh, så Gud måtte sende en storm, der fik sømændene til at kaste Jonas over bord for at stilne stormen. Jonas blev derefter slugt af en fisk og var i fiskens bug i 3 dage og nætter før han blev kastet op på land – ud for netop Jaffa. Senere tog han til Nineveh og forkyndte dom over byen, så den omvendte sig og blev skånet.

Den græsk-hellenistiske tradition knytter navnet til Iopeia – eller Cassiopeia – Andromedas mor. En klippe nær havnen, som tydeligt kan ses, er kendt for at have været det sted, hvor Andromeda blev reddet af Perseus.

Andromeda blev reddet af Perseus

Jaffa og Det Nye Testamente

I Det Nye Testamente kan vi som sagt læse, at Peter bringer enken Dorkas (Tabitha) tilbage til livet (Apostlenes Gerninger 9: 36-42) i Jaffa.

Apostlenes gerninger fortsætter i 10: 10-23 og beskriver, at mens Peter var i Jaffa, havde han en vision om en stor ark fyldt med “rene” og “urene” dyr, der blev sænket fra himlen sammen med et budskab fra Helligånden, der fortalte ham, at bringe budskabet til Cornelius i Caesarea Maritima. Peter fortæller historien om hans vision i Apostlenes Gerninger 11: 4-17 og forklarer, hvordan han var kommet for at prædike kristendommen til hedningerne.

Peter opvækker Tabitha Apostlenes Gerninger

Skal du rejse til Tel Aviv / Jaffa?

Hvis du planlægger at rejse til Israel og skal se Tel Aviv og Jaffa, er du mere end velkommen til at kontakte mig hvis du har nogle spørgsmål 🙂 

Hvis du er nysgerrig efter at se vores kristne eller jødiske smykker kan du se dem i linket.

Jerusalemkors - øreringe